Tillbaka
Marknadsbrev
2023-03-01 00:00
Sverige
Högt inflationstryck med högre elräkningar, rekordpriser på mat samt högre räntekostnader för bolån börjar ta ut sin rätt för de svenska hushållen. Marknadens prissättning, efter februaris uppgång i marknadsräntorna, diskonterar nu ändå cirka 100 punkters ytterligare styrräntehöjning från Riksbanken. Frågan är dock om Riksbanken verkligen kommer att höja så mycket med tanke på att detaljhandeln är fortsatt svag sedan några kvartal tillbaka, hushållens tillförsikt är körd i botten, och nu senast såg vi även ett inköpschefsindex för tjänstesektorn som mer eller mindre imploderade. Ovanpå detta har vi haft väldigt höga varsel-siffror i februari enligt arbetsförmedlingen. Sammantaget gör det ett svårbedömt läge för Sveriges ekonomi , något som Riksbanken också väga in.
USA och Europa
Inflationen fortsätter att vika nedåt i USA där inflationscykeln kommit längst vilket innebär att vi alltmer närmar oss en amerikansk korträntetopp. Eftersom inflationsnedgången väntas bli utdragen kommer emellertid styrräntan i USA att höjas ytterligare men i mindre steg.
I Europa, vars inflationscykel släpar efter den i USA, har vi ännu inte sett något tydlig topp i prisökningstakten. Det innebär sannolikt att europeiska styrräntor kommer att höjas mer än de amerikanska under våren. Det är en penningpolitisk inramning som marknaden motvilligt har tvingats acceptera. Prognosen för räntesänkningar har reviderats mot slutet av året. Vår bedömning har sedan tidigare varit att fokuset i år kommer att flyttas från inflationen som i fjol höll investerare på halster till hur centralbankernas respons på inflationen påverkar den ekonomiska tillväxten. Omsvängningen i marknadens styrränteprognoser var väntad.
Investeringsmöjligheter
Eftersom räntehöjningar får fullt genomslag på den reala ekonomin med en betydande eftersläpning innebär högre räntor under längre tid också att marknaden blir osäkrare på den ekonomiska tillväxten. Även om tillväxtsignalerna har varit mer positiva under inledningen av det nya året så är kontrasten mellan ett positivt nuläge och förväntningar som hos hushåll, företag och marknadsaktörer snabbt blivit betydligt mer pessimistiska fortfarande slående. Frågan som nu väntar på ett svar är ifall förväntningarna blivit överdrivet pessimistiska – vilket har fått många bedömare att ropa på vargen – eller om det är en korrekt fingervisning om vad som väntar. Vår bedömning är fortsatt att förutsättningarna denna gång är betydligt bättre och skiljer sig ganska ordentligt från tidigare tillfällen när osäkerheten varit lika hög. Oavsett så betyder en hög osäkerhet inte att man som investerare ska bli passiv.
Historiskt har det visat sig vara i dessa osäkra lägen som det varit viktigast att vara investerad – med rätt risk. En mer normaliserad ränteinramning innebär att verkliga räntealternativ med vettiga avkastningsmöjligheter återigen finns att tillgå för oss investerare. Inte minst har högre marknadsräntor återigen gjort det möjligt att investera i kapitalskyddade produkter – placeringar med låg risk och just nu ovanligt attraktiva möjligheter till avkastning.
Kontakta oss för mer information.